RÄK- OCH SPARRISPAJ
En riktig vårpaj



4-5 portioner

Deg
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning
500 g färsk sparris
200 g oskalade räkor
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost (gärna västerbotten)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Garnering
Stora räkor
Sockerärtor

Tillredning
Hacka ihop matfett och vetemjöl till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten. Låt maskinen gå tills du har en degboll. Låt vila svalt i 15 minuter.

Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform med diametern cirka 24 cm. Förgrädda pajskalet i ugnen (200 grader) runt 10 minuter.

Använder du färsk grön sparris så bryt av nederdelen på dem, den kan vara bitter. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter. Prova genom att sticka en kniv genom sparrisen, det ska då finnas ett visst motstånd kvar. Ta upp med hålslev.

Skala räkorna.

Vispa samman ägg, mjölk, grädde, ost och kryddor. Fördela sparris och skalade räkor i pajskalet.
Häll över äggstanningen. Grädda i 200 grader i ytterligare 35-40 minuter.

Serveras med grönsallad.
MUMS!

Källa: Hemmets veckotidning

Aperitif Marita april 2007