SILLTÅRTA
Som huvudrätt 8-10 personer
Som förrätt 18-20 personer




2 förp. hönökaka = 6 halvmånar
Smör eller bordsmargarin
Ca 5 dl riven, vällagrad västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
3 dl gräddfil
6 hårdkokta, skivade ägg
1-2 krm nymald vit- eller svartpeppar
Ca 2 dl lättmajonäs
2-3l dl mycket finstrimlad sallad
1 burk inlagd festsill med lök, 600 g
1 burk senapssill, 260 g
1 burk tomatsill, 275 g

Till garnering
1-1,5 dl finhackad gräslök
lökringar av röd eller gul lök
Små dillvippor

Smöra alla hönökakor. Lägg ihop två av bröden på ett stort fat så att de bildar en rund botten.

Fördela den rivna osten över botten samt strö över den hackade gula löken. Bred ut gräddfilen över osten.

Lägg på två nya bröd med skarven förskjuten. Täck dessa bröd med de skivade äggen. Krydda äggen med nymald peppar och bred majonäsen över.

Lägg på de två sista bröden och täck dessa med ett tunt lager finstrimlad sallad. Skär den inlagda sillfilén i lagom bitar och lägg dem som en yttre ring på tårtan.

Fortsätt med en mellanring av senapssill och slutligen tomatsillen i mitten. Garnera silltårtan med finhackad gräslök, lökringar av gul eller röd lök samt små dillvippor.

Ät och njut!!

Alla midsomrars underbara silltårta (Åsa och Jordhi)
Källa: Allt om Mat