Jaha, så var det dags
igen då. Drinkkväll med Aperitifgänget och vi skulle samlas hemma hos
mig. Vi har hållit på med våra träffar sedan 1988, så vi börjar få problem
med att hitta drink-recept som vi inte tidigare har använt. Den här kvällen
var detta dock inget problem. Jag hade planerat alla drinkar väldigt noga
och cirka sju små godingar stod på lut inför kvällen. Alla dessa drinkar
hade gin som bas efter en rekommendation från min man, som hävdade att
var det något vi hade gott om så var det gin. Sagt och gjort, gindrinkar
skulle skakas på längden och på tvären.
|
4000 drinkar
En förmiddag på biblioteket hade resulterat i att
mina drinkrecept tillfälligt utökats till att bli cirka 4000 stycken
och eftersom temat (gin) redan var bestämt så var det inga större
problem att besluta vilka drinkar jag skulle göra. På grund av att
vi just nu befinner oss i "den stora husrenoveringsfasen" och den
beräknas pågå i ytterligare cirka tre till sex år, (sück ünt
geschtön), så fick det bli den ekonomiska varianten. Med detta
menas att man letar reda på drinkrecept som bara innehåller ingredienser
som redan finns i barskåpet. Det gick fint det också. Jag kompletterade
bara med lime-frukter, några passionsfrukter, ett par citroner och
tre stycken ananaser. Väldigt billigt och bra!
|
Städning och åter städning
Vid femtiden råder febril aktivitet. Hela huset skall städas på två timmar och vad händer? Jo, mormor och morfar dyker upp, helt apropå. Svischande förbi med dammtrasan berättar jag att schemat är späckat och att gästerna kommer klockan sju. M & M förstod av min stressade uppsyn att det inte var läge för några längre diskussioner. De köper jultidningar av barnen och far sedan hem till den stora metropolen Kolbäck. Städningen fortsätter med överljudsfart och när klockan är tio i sju har vårt hem förvandlats från en kaotisk röra till ett Ajax-doftande paradis...
Strax efter sju ringer det på dörren. Det är Aperitifgänget som är på
ingång. Kramar i hallen och kvällen är inledd. Jag hänvisar tjejerna (tanterna,
flickorna, gummorna, bruttorna, kärringarna, fruarna, jäntorna, kvinnorna, damerna,
töserna, ja, vad är vi egentligen nu när vi alla har passerat 40-sträcket?)
till soffan i vardags-rummet där chips, dipp, ostbågar och godis hägrar. Själv kilar jag snabbt
in i köket för att börja skaka och blanda drinkar av alla de slag (men
bara med gin då förstås). Josefin, nio år, står bredvid mig i köket och
tittar nyfiket på de exotiska frukterna i fruktskålen och precis när jag
säger: "Akt…", så välter hon ett av glasen mot fruktskålskanten. Det går
i tusen bitar. Fram med dammsugaren för att slippa, likt en fakir, gå
omkring på krossat glas resten av kvällen. Strax är jag i fas igen och
börjar blanda den första drinken, Floradora. Det är en lätt hallon- och
limedrink som mottages med förtjusning av Aperitifarna. De gissar vilka
ingredienser som kan finnas i drinken och säger sedan "Ja, en sak är säker
och det är att gin absolut inte är med i denna drink, för Marita skulle
aldrig göra en gindrink eftersom hon hatar gin". Hur fel kan man ha? Naturligtvis
är det en gindrink! Floradora är mer än bara god och får
betyget fyra.
|
Frusna, gamla tanter
Därefter är det dags för mat. Kvartetten och
jag masar oss in i allrummet och genast börjar några huttra: "Fy, vad
kallt ni har, jag måste hämta min tröja". Jag kontrollerar termometern
som visar 21.5ºC. Det måste vara åldern på mina besökare som spökar! Visst
är det väl så att man blir mer frusen när man blir gammal. Det är absolut
inget fel på vår inne-temperatur, men förväntar man sig pensionärs-temperatur
på 27ºC inne så kan jag förstå att det känns lite kyligt med ynka 21.5ºC.
Jag själv satt i en kortärmad tröja hela kvällen, men så är jag ju också
yngst i gänget! Jag hade ingen inspiration till att göra några nya, spännande
maträtter och serverar därför denna kväll en gammal (nåja, jag gjorde
den dagen innan), hederlig Chili Con Carne. Den slinker ned i de hungriga
gästernas magar. Efter maten blir det kaffe och tårta. Det blir gärna
det, speciellt om värdinnan nyss har fyllt 40 och har ett par, tre tårtor
kvar i frysen. Till kaffet dricker vi en drink som heter Cross Bow. Det
är en mumsigt söt liten sak med smak av apelsin och choklad som går bra
ihop med kaffet. Betyget blir en fyra även för denna drink.
|
Kaos i köket
Jag skjutsar iväg ligan
till vardagsrummet efter kaffet för att i lugn och ro kunna blanda den
tredje drinken, en Hawaii Kiss. Det är en drink som serveras i en halv
ananas. Ser väldigt trevlig ut, men var inte direkt någon hit. Betyget
blir en tvåa. Vi beslutar att det skulle ha behövts mer ananasjuice och
en sötare bubbelvariant än den jag använde. Bättre lycka nästa gång! Det
gäller den som eventuellt gör denna drink någon gång i framtiden, jag
har nämligen gjort den för sista gången! Försök själv att gräva ur allt
innehåll ur en ananas och se hur det går. Varken dina kläder eller ditt
kök kommer att vara sig likt efteråt. Avslutningsvis serverar jag en drink
som är gjord på passionsfruktsjuice, en Royal Romance. Det är en orange
liten "starking" som vi tycker hör hemma hos aperitiferna och bedömningen
blir en trea.
Under slutet av kvällen uppstår en lång diskussion om var 521 kronor och
27 öre på vårt konto har tagit vägen. Ingen visste, men saken skulle kontrolleras
till nästa träff. Vi håller på och planerar en resa utomlands till nästa
höst. Det nuvarande förslaget på resmål är Egypten. Kan det verkligen
vara något? Det känns lite stort, främmande och osäkert, tycker jag, men
de andra är eld och lågor. Time will tell, det är långt till hösten 2001.
|
Är det nå'n som har sett till mitt minne?
Någon gång vid elvatiden slås jag av den fasansfulla
vetskapen om att jag helt enkelt har glömt bort den viktigaste av
alla de drinkar jag hade tänkt servera under kvällen. Det är Vodka
Red Bull som Fredrik, bartendern på Skybar, berättade var innedrink
nummer ett. När jag nämner detta misstag, utan att avslöja vilken
drink det är, pustar församlingen och säger att nu fick det vara
nog med drycker. Morgondagen närmar sig och de flesta ska upp och
arbeta. Efter en liten överläggning kommer vi överens om att jag
överför den drinken till nästa möte. SUCK! Jag som kämpade så för
att få tag i dessa små (20cl) löjligt dyra burkar (17.50 på Statoil)
med Red Bull. Nästa Aperitif räknar jag med att få lön för mödan!
För det priset hoppas jag verkligen att den ger mig vingar. Vem
vet, jag kanske flyger från nästa Aperitif.<7p> |