En skakande kväll med Aperitif

Jaha, så var det dags igen då. Drinkkväll med Aperitifgänget och vi skulle samlas hemma hos mig. Vi har hållit på med våra träffar sedan 1988, så vi börjar få problem med att hitta drink-recept som vi inte tidigare har använt. Den här kvällen var detta dock inget problem. Jag hade planerat alla drinkar väldigt noga och cirka sju små godingar stod på lut inför kvällen. Alla dessa drinkar hade gin som bas efter en rekommendation från min man, som hävdade att var det något vi hade gott om så var det gin. Sagt och gjort, gindrinkar skulle skakas på längden och på tvären.


4000 drinkar
Fruktkorg En förmiddag på biblioteket hade resulterat i att mina drinkrecept tillfälligt utökats till att bli cirka 4000 stycken och eftersom temat (gin) redan var bestämt så var det inga större problem att besluta vilka drinkar jag skulle göra. På grund av att vi just nu befinner oss i "den stora husrenoveringsfasen" och den beräknas pågå i ytterligare cirka tre till sex år, (sück ünt geschtön), så fick det bli den ekonomiska varianten. Med detta menas att man letar reda på drinkrecept som bara innehåller ingredienser som redan finns i barskåpet. Det gick fint det också. Jag kompletterade bara med lime-frukter, några passionsfrukter, ett par citroner och tre stycken ananaser. Väldigt billigt och bra!


Städning och åter städning
Vid femtiden råder febril aktivitet. Hela huset skall städas på två timmar och vad händer? Jo, mormor och morfar dyker upp, helt apropå. Svischande förbi med dammtrasan berättar jag att schemat är späckat och att gästerna kommer klockan sju. M & M förstod av min stressade uppsyn att det inte var läge för några längre diskussioner. De köper jultidningar av barnen och far sedan hem till den stora metropolen Kolbäck. Städningen fortsätter med överljudsfart och när klockan är tio i sju har vårt hem förvandlats från en kaotisk röra till ett Ajax-doftande paradis... Finns det något godare än ostbågar?? Besök Estrellas hemsida!

Strax efter sju ringer det på dörren. Det är Aperitifgänget som är på ingång. Kramar i hallen och kvällen är inledd. Jag hänvisar tjejerna (tanterna, flickorna, gummorna, bruttorna, kärringarna, fruarna, jäntorna, kvinnorna, damerna, töserna, ja, vad är vi egentligen nu när vi alla har passerat 40-sträcket?) till soffan i vardags-rummet där chips, dipp, ostbågar och godis hägrar. Själv kilar jag snabbt in i köket för att börja skaka och blanda drinkar av alla de slag (men bara med gin då förstås). Josefin, nio år, står bredvid mig i köket och tittar nyfiket på de exotiska frukterna i fruktskålen och precis när jag säger: "Akt…", så välter hon ett av glasen mot fruktskålskanten. Det går i tusen bitar. Fram med dammsugaren för att slippa, likt en fakir, gå omkring på krossat glas resten av kvällen. Strax är jag i fas igen och börjar blanda den första drinken, Floradora. Det är en lätt hallon- och limedrink som mottages med förtjusning av Aperitifarna. De gissar vilka ingredienser som kan finnas i drinken och säger sedan "Ja, en sak är säker och det är att gin absolut inte är med i denna drink, för Marita skulle aldrig göra en gindrink eftersom hon hatar gin". Hur fel kan man ha? Naturligtvis är det en gindrink! Floradora är mer än bara god och får betyget fyra.


Frusna, gamla tanter
Därefter är det dags för mat. Kvartetten och jag masar oss in i allrummet och genast börjar några huttra: "Fy, vad kallt ni har, jag måste hämta min tröja". Jag kontrollerar termometern som visar 21.5ºC. Det måste vara åldern på mina besökare som spökar! Visst är det väl så att man blir mer frusen när man blir gammal. Det är absolut inget fel på vår inne-temperatur, men förväntar man sig pensionärs-temperatur på 27ºC inne så kan jag förstå att det känns lite kyligt med ynka 21.5ºC. Jag själv satt i en kortärmad tröja hela kvällen, men så är jag ju också yngst i gänget! Jag hade ingen inspiration till att göra några nya, spännande maträtter och serverar därför denna kväll en gammal (nåja, jag gjorde den dagen innan), hederlig Chili Con Carne. Den slinker ned i de hungriga gästernas magar. Efter maten blir det kaffe och tårta. Det blir gärna det, speciellt om värdinnan nyss har fyllt 40 och har ett par, tre tårtor kvar i frysen. Till kaffet dricker vi en drink som heter Cross Bow. Det är en mumsigt söt liten sak med smak av apelsin och choklad som går bra ihop med kaffet. Betyget blir en fyra även för denna drink.


Kaos i köket
Jag skjutsar iväg ligan till vardagsrummet efter kaffet för att i lugn och ro kunna blanda den tredje drinken, en Hawaii Kiss. Det är en drink som serveras i en halv ananas. Ser väldigt trevlig ut, men var inte direkt någon hit. Betyget blir en tvåa. Vi beslutar att det skulle ha behövts mer ananasjuice och en sötare bubbelvariant än den jag använde. Bättre lycka nästa gång! Det gäller den som eventuellt gör denna drink någon gång i framtiden, jag har nämligen gjort den för sista gången! Försök själv att gräva ur allt innehåll ur en ananas och se hur det går. Varken dina kläder eller ditt kök kommer att vara sig likt efteråt. Avslutningsvis serverar jag en drink som är gjord på passionsfruktsjuice, en Royal Romance. Det är en orange liten "starking" som vi tycker hör hemma hos aperitiferna och bedömningen blir en trea.
Under slutet av kvällen uppstår en lång diskussion om var 521 kronor och 27 öre på vårt konto har tagit vägen. Ingen visste, men saken skulle kontrolleras till nästa träff. Vi håller på och planerar en resa utomlands till nästa höst. Det nuvarande förslaget på resmål är Egypten. Kan det verkligen vara något? Det känns lite stort, främmande och osäkert, tycker jag, men de andra är eld och lågor. Time will tell, det är långt till hösten 2001.


Red Bull ger dig vingar

Är det nå'n som har sett till mitt minne?
Någon gång vid elvatiden slås jag av den fasansfulla vetskapen om att jag helt enkelt har glömt bort den viktigaste av alla de drinkar jag hade tänkt servera under kvällen. Det är Vodka Red Bull som Fredrik, bartendern på Skybar, berättade var innedrink nummer ett. När jag nämner detta misstag, utan att avslöja vilken drink det är, pustar församlingen och säger att nu fick det vara nog med drycker. Morgondagen närmar sig och de flesta ska upp och arbeta. Efter en liten överläggning kommer vi överens om att jag överför den drinken till nästa möte. SUCK! Jag som kämpade så för att få tag i dessa små (20cl) löjligt dyra burkar (17.50 på Statoil) med Red Bull. Nästa Aperitif räknar jag med att få lön för mödan! För det priset hoppas jag verkligen att den ger mig vingar. Vem vet, jag kanske flyger från nästa Aperitif.<7p>