Bartender på hög nivå

Sluddrande "Mallorcaturister", vilka beställer "juscht en schån drink" som de drack för sju år sedan när de var på semester i Palma Nova, är något Fredrik helst vill slippa uppleva under sin arbetsdag som bartender på Skybar.

Han heter Fredrik Gestner, är 28 år och har arbetat som bartender sedan 1993 då han fick en praktikplats på Skybar i Västerås.
- Jag har nog arbetat på de flesta barer här i stan, berättar Fredrik.
Han har bland annat arbetat på restaurangen Karlsson på Taket och har även varit delägare i en restaurang/bar som heter Å. Sedan augusti i år arbetar han återigen på Skybar i Skrapan.

Skrapan i VästeråsBartender på Skybar
Verksamheten som tillhör hotell Radisson SAS Plaza i Västerås är indelad i tre enheter, hotellet, Karlsson på Taket och Skybar. Just nu arbetar Fredrik som enhetschef på Skybar där de är ca sex anställda. Han har gått på Bas School of Bartending i London. Det är en tre månader lång utbildning som innefattar både teoretiska och praktiska prov. Han har även gått en trestegsutbildning som var förlagd till Stockholm och Falkenberg.

- Efter trestegsutbildningen har man rätt att titulera sig barmästare, men för oss som jobbar inom yrket är det ingen större skillnad på begreppen bartender och barmästare, konstaterar Fredrik.
Hans arbetsuppgifter, förutom att vara bartender, innefattar även en hel del kontorsarbete. En normal arbetsvecka består allt som oftast av cirka 50 timmar.

Vodka Red Bull
I Skybar har de 35 drinkar på sin meny vilket är en förhållandevis stor drinkmeny om man t ex jämför med diskoteken. Inom diskoteksbranschen är det inte så stora variationer på vad som serveras. Det är mest öl och innedrinken nr 1 som just nu, helt utan konkurrens, är Vodka Red Bull. Skybar har, som de allra flesta barer, boken "International Guide of Drinks". Den boken är att betrakta som "barernas egen bibel".
- Finns drinken du vill ha i vår "bibel", så gör vi den! Annars har jag väl ett par hundra drinkar i huvudet som jag kan blanda till utan "recept", men vi serverar alla dessa drinkar på gammalt traditionellt vis här i Skybar. Att showa i baren överlåter jag till Tom Cruise i filmen Cocktail, säger Fredrik.
Det är inte så ofta en erfaren bartender testar och skapar egna drinkar. Han har god kunskap om vilka ingredienser som "går ihop". Kommer en kund till baren och inte riktigt vet vad hon/han vill ha så ställer bartendern några frågor: Gillar du sött, surt, bittert, gin, vodka, likör? Några få snabba frågor till kunden och vips, så står där en drink, som förhoppningsvis faller kunden helt i smaken. Fredriks egen favorit är gin och bitterlemon.

Bartenderyrket
Det finns både för- och nackdelar med att arbeta som bartender.
- Fördelen med yrket är väl som den gamla klyschan säger: "Samtidigt som jag jobbar och får träffa folk, så tjänar jag pengar", säger Fredrik skämtsamt. Ska jag vara mer allvarlig så är en av de stora fördelarna med jobbet att det är ett fritt arbete under ansvar.
Något av det sämsta med yrket, tycker Fredrik, är alla onyktra "Mallorcaturister" som kommer fram till baren och skall diskutera saker de aldrig skulle prata om i nyktert tillstånd. Samtidigt ska de beställa "en schån där drink, du vet va, schom jag fick när jag var i Palma Nova i schomras, en schån där blå med schvarta ränder, typ"! Fredrik berättar också att det många gånger kan vara besvärligt med folk som inte accepterar stängningstider utan sitter kvar och vill beställa mer, trots flera tillsägningar.
- På posten kommer man inte in efter stängningsdags och det accepterar kunderna, men i en bar så är det lite si och så med det. Folk tar sig större friheter här och tänker inte på att personalen har avslutat sitt arbetspass och vill gå hem, förklarar Fredrik.
Full gubbeFull gubbe Full gubbe Full gubbe

Vad utmärker en aperitif
Definitionen av en aperitif är, enligt Fredrik, en väldigt "spritig" dryck med hög alkoholhalt. Den skall vara lätt (lätt i konsistensen, inte simmig) och fräsch och det ska vara lagom mängd, inte för mycket. Det är något att ha i handen när en grupp människor samlas som kanske inte känner varandra så bra. En aperitif är en trevlig start på middagen och kan med fördel serveras i ett angränsande rum till restaurangen. Den "lilla aptitretaren" gör middagen till en helhet, men tyvärr har dess popularitet sjunkit nu. Det beror till stor del på ändrade skatteregler när det gäller representation för företag. En klassisk aperitif är Dry Martini. Den fungerar i alla sammanhang och är omtyckt av både damer och herrar.

Sourmix, is och äggvita
Som en start på det egna barskåpet kan det vara bra att köpa åtminstone vodka, rom och gin och sedan skaffa några likörer som man tycker om. Cointreau och Midori är mycket användbara. Vilken dricka eller juice som skall användas är helt beroende på vilken drink du vill blanda.
- Det finns en blandning som heter Sourmix som är mycket användbar. Äggvita är också en bra ingrediens som ger drinken en fluffig yta när du mixar den. Det ser väldigt trevligt ut när man serverar. Här i baren har vi äggvita på flaska, just till dessa drinkar med "fluff", avslöjar Fredrik.
En annan ingrediens som de flesta glömmer bort är att man alltid skall ha tillgång till is. Det är väldigt viktigt för helheten.

Hissen ner
Avslutningsvis tackar jag för intervjun och berömmer sedan den fantastiska utsikten från Skybar. Fredrik håller med.
- Visst är det en otrolig utsikt, men när man har jobbat här ett tag så är det "vardagsmat"!
När jag tar hissen ner finns den fantastiska utsikten fortfarande kvar på min näthinna och jag konstaterar i mitt stilla sinne att tjusigare "vardagsmat" får man nog leta efter.

Text & foto: Marita Wallin Andersson

 


ATT BLI BARTENDER

För att bli bartender kan man välja mellan att antingen gå någon eller några av de kurser som finns dels i Sverige och dels utomlands. En annan möjlighet är att börja arbeta någonstans inom hotell- och restaurangbranschen och bli internt upplärd.

Utbildningar

Sveriges Restaurang- och Barutbildning - Finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Europian Bartender School - Finns i Stockholm, Göteborg, Sydney, Bad Gastein, Phuket, Barcelona och i många andra städer.

Scandinavian Bar Academy - Finns på Cypern.