Han heter Fredrik Gestner, är 28 år och har arbetat som bartender sedan 1993 då han fick
en praktikplats på Skybar i Västerås.
- Jag har nog arbetat på de flesta barer här i stan, berättar Fredrik.
Han har bland annat arbetat på restaurangen Karlsson på Taket och har
även varit delägare i en restaurang/bar som heter Å. Sedan augusti i år
arbetar han återigen på Skybar i Skrapan.
Bartender på Skybar
Verksamheten som tillhör hotell Radisson SAS Plaza i Västerås är
indelad i tre enheter, hotellet, Karlsson på Taket och Skybar. Just nu
arbetar Fredrik som enhetschef på Skybar där de är ca sex anställda. Han
har gått på Bas School of Bartending i London. Det är en tre månader lång
utbildning som innefattar både teoretiska och praktiska prov. Han har
även gått en trestegsutbildning som var förlagd till Stockholm och Falkenberg.
- Efter trestegsutbildningen har man rätt att titulera sig barmästare, men för oss som jobbar inom
yrket är det ingen större skillnad på begreppen bartender och barmästare,
konstaterar Fredrik.
Hans arbetsuppgifter, förutom att vara bartender, innefattar även en hel
del kontorsarbete. En normal arbetsvecka består allt som oftast av cirka
50 timmar.
Vodka Red Bull
I Skybar har de 35 drinkar på sin meny vilket är en förhållandevis
stor drinkmeny om man t ex jämför med diskoteken. Inom diskoteksbranschen
är det inte så stora variationer på vad som serveras. Det är mest öl och
innedrinken nr 1 som just nu, helt utan konkurrens, är Vodka Red Bull.
Skybar har, som de allra flesta barer, boken "International Guide of Drinks".
Den boken är att betrakta som "barernas egen bibel".
- Finns drinken du vill ha i vår "bibel", så gör vi den! Annars har jag
väl ett par hundra drinkar i huvudet som jag kan blanda till utan "recept",
men vi serverar alla dessa drinkar på gammalt traditionellt vis här i
Skybar. Att showa i baren överlåter jag till Tom Cruise i filmen Cocktail,
säger Fredrik.
Det är inte så ofta en erfaren bartender testar och skapar egna drinkar.
Han har god kunskap om vilka ingredienser som "går ihop". Kommer en kund
till baren och inte riktigt vet vad hon/han vill ha så ställer bartendern
några frågor: Gillar du sött, surt, bittert, gin, vodka, likör? Några
få snabba frågor till kunden och vips, så står där en drink, som förhoppningsvis
faller kunden helt i smaken. Fredriks egen favorit är gin och bitterlemon.
Bartenderyrket
Det finns både för- och nackdelar med att arbeta som bartender.
- Fördelen med yrket är väl som den gamla klyschan säger: "Samtidigt som
jag jobbar och får träffa folk, så tjänar jag pengar", säger Fredrik skämtsamt.
Ska jag vara mer allvarlig så är en av de stora fördelarna med jobbet
att det är ett fritt arbete under ansvar.
Något av det sämsta med yrket, tycker Fredrik, är alla onyktra "Mallorcaturister"
som kommer fram till baren och skall diskutera saker de aldrig skulle
prata om i nyktert tillstånd. Samtidigt ska de beställa "en schån där
drink, du vet va, schom jag fick när jag var i Palma Nova i schomras,
en schån där blå med schvarta ränder, typ"! Fredrik berättar också att
det många gånger kan vara besvärligt med folk som inte accepterar stängningstider
utan sitter kvar och vill beställa mer, trots flera tillsägningar.
- På posten kommer man inte in efter stängningsdags och det accepterar
kunderna, men i en bar så är det lite si och så med det. Folk tar sig
större friheter här och tänker inte på att personalen har avslutat sitt
arbetspass och vill gå hem, förklarar Fredrik.
 
Vad utmärker en aperitif
Definitionen av en aperitif är, enligt Fredrik, en väldigt "spritig"
dryck med hög alkoholhalt. Den skall vara lätt (lätt i konsistensen, inte
simmig) och fräsch och det ska vara lagom mängd, inte för mycket. Det
är något att ha i handen när en grupp människor samlas som kanske inte
känner varandra så bra. En aperitif är en trevlig start på middagen och
kan med fördel serveras i ett angränsande rum till restaurangen. Den "lilla
aptitretaren" gör middagen till en helhet, men tyvärr har dess popularitet
sjunkit nu. Det beror till stor del på ändrade skatteregler när det gäller
representation för företag. En klassisk aperitif är Dry Martini. Den fungerar
i alla sammanhang och är omtyckt av både damer och herrar.
Sourmix, is och äggvita
Som en start på det egna barskåpet kan det vara bra att köpa åtminstone
vodka, rom och gin och sedan skaffa några likörer som man tycker om. Cointreau
och Midori är mycket användbara. Vilken dricka eller juice som skall användas
är helt beroende på vilken drink du vill blanda.
- Det finns en blandning som heter Sourmix som är mycket användbar. Äggvita
är också en bra ingrediens som ger drinken en fluffig yta när du mixar
den. Det ser väldigt trevligt ut när man serverar. Här i baren har vi
äggvita på flaska, just till dessa drinkar med "fluff", avslöjar Fredrik.
En annan ingrediens som de flesta glömmer bort är att man alltid skall
ha tillgång till is. Det är väldigt viktigt för helheten.
Hissen ner
Avslutningsvis tackar jag för intervjun och berömmer sedan den fantastiska utsikten från
Skybar. Fredrik håller med.
- Visst är det en otrolig utsikt, men när man har jobbat här ett tag så
är det "vardagsmat"!
När jag tar hissen ner finns den fantastiska utsikten fortfarande kvar
på min näthinna och jag konstaterar i mitt stilla sinne att tjusigare
"vardagsmat" får man nog leta efter.
Text & foto: Marita Wallin Andersson
ATT BLI BARTENDER
För att bli
bartender kan man välja mellan att antingen gå någon eller några av de
kurser som finns dels i Sverige och dels utomlands. En annan möjlighet
är att börja arbeta någonstans inom hotell- och restaurangbranschen
och bli internt upplärd.
Utbildningar
Sveriges Restaurang- och Barutbildning - Finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Europian Bartender School - Finns i Stockholm, Göteborg, Sydney, Bad Gastein, Phuket, Barcelona och i många andra städer.
Scandinavian Bar Academy - Finns på Cypern.
|