Make your own liqueuere


Clementinlikör
3 clementiner
35 cl konjak eller eau-de-vie
3 dl vit sirap
1 tsk koriander
1 liten kanelstång

Borsta clementinerna noga i ljummet vatten. Skala en clementin och torka sedan skalet i ugn i 75 grader cirka 1 timme. Lägg ned skalet i en burk med konjak eller eau-de-vie. Pressa juicen ur frukterna, blanda ned den i spriten och tillsätt sirap och kryddor. Låt stå i 3 månader. Sila sedan och likören är klar.

Maritas Jordgubbsdröm
(Sommaren 2005)
Jordgubbar
Smultron
Socker
Konjak

Fyll en burk (som rymmer 3,5 dl vätska) med jordgubbar och 20-30 smultron. Häll i 1 dl socker och fyll sedan hela burken med konjak. Låt stå i en månad och sila sedan av. Njuuuuut!

Limoncello
(Italiensk egentillverkad citronlikör)
7 dl vodka
Skal av 750g citroner
2,5 dl vatten
2 dl strösocker

Tvätta citronerna väl och skala dem mycket tunt (så lite som möjligt av det vita ska finnas med). Lägg citronskalen i spriten och låt dem dra 7-10 dagar (de ska bli bleka, nästan vita). Skaka blandningen 1 gång per dag. Sila sedan sprit och skal genom ett kaffefilter. Gör sockerlagen genom att koka upp vattnet, häll i sockret och se till att sockret smälter. Låt kallna. Blanda sedan den kalla sockerlagen med den filtrerade spriten. Låt stå några veckor, ju längre desto godare. Servera likören iskall, gärna direkt från frysen.

Kaffelikör
7 dl vodka
4 dl starkt espressokaffe eller starkt vanligt kaffe
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Koka starkt espressokaffe eller brygg starkt vanligt kaffe. Blanda i socker och vaniljsocker i kaffet och låt det svalna. Blanda sedan kaffet med vodka och lå det stå och dra i 2 veckor, men gärna längre.

Up