Clementinlikör
3 clementiner
35 cl konjak eller eau-de-vie
3 dl vit sirap
1 tsk koriander
1 liten kanelstång
Borsta clementinerna noga i ljummet vatten. Skala en clementin och torka
sedan skalet i ugn i 75 grader cirka 1 timme. Lägg ned skalet i en
burk med konjak eller eau-de-vie. Pressa juicen ur frukterna, blanda ned
den i spriten och tillsätt sirap och kryddor. Låt stå
i 3 månader. Sila sedan och likören är klar.
|
|
Limoncello
(Italiensk egentillverkad citronlikör)
7 dl vodka
Skal av 750g citroner
2,5 dl vatten
2 dl strösocker
Tvätta citronerna väl och skala dem mycket tunt (så lite som möjligt
av det vita ska finnas med). Lägg citronskalen i spriten och låt
dem dra 7-10 dagar (de ska bli bleka, nästan vita). Skaka blandningen
1 gång per dag. Sila sedan sprit och skal genom ett kaffefilter.
Gör sockerlagen genom att koka upp vattnet, häll i sockret och
se till att sockret smälter. Låt kallna. Blanda sedan den kalla
sockerlagen med den filtrerade spriten. Låt stå några
veckor, ju längre desto godare. Servera likören iskall, gärna
direkt från frysen.
|
|
Kaffelikör
7 dl vodka
4 dl starkt espressokaffe eller starkt vanligt kaffe
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Koka starkt espressokaffe eller brygg starkt vanligt kaffe. Blanda i socker
och vaniljsocker i kaffet och låt det svalna. Blanda sedan kaffet
med vodka och lå det stå och dra i 2 veckor, men gärna
längre.
|
|